MA-EU Associatieovereenkomst

Onderhandelingen over een Associatieovereenkomst tussen Midden-Amerika en de Europese Unie gestart in oktober 2007 in San Jose, Costa Rica en concludeerde in mei 2010 in Madrid, onder het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Dit instrument wordt een nieuwe relatie tussen de Europese Unie en de zes Midden-Amerikaanse landen (Costa Rica, El Salvador, Nicaragua, Panama, Guatemala en Honduras), in het kader van een overeenkomst op basis van drie pijlers: politieke dialoog, samenwerking en handel.

De handel onderdeel van de overeenkomst is een vrijhandelszone voor goederen en diensten tussen beide regio’s door het wegnemen van belemmeringen voor de handel en vergemakkelijken van de handelsstromen tussen de partijen, te bevorderen foreing van directe investeringen, economische groei en het scheppen van werkgelegenheid.

De overeenkomst werd ondertekend door de vertegenwoordigers van de partijen in de loop van het eerste semester van 2012 en deze werd voorgelegd aan de respectieve wettelijke goedkeuringsprocedures met als doel om de handel een deel toe te passen door het eerste semester van 2013.

 

  • Handelsbalans met de Europese Unie

De Europese Unie is een van de grootste economieën van de wereld met een bevolking van ongeveer 498 miljoen inwoners (tegen Costa Rica’s 4.5 miljoen) en een inkomen per hoofd van de bevolking veel hoger dan die van Costa Rica. Dit is hoe de EU is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bestemmingen voor Costa Ricaanse export op een tweede plaats achter de Verenigde Staten van Amerika.

In 2010, Costa Rica geëxporteerd naar de EU tot US $ 1.675,9 Millon, terwijl aan de andere kant, geïmporteerd US $ 1.087,1 Millon. Geschat wordt dat in 2011, Costa Rica geëxporteerd naar de gemeenschappelijke blok tot US $ 1.884,5.

Belangrijkste exportproduct van Costa Rica naar de EU zijn: computer onderdelen (microchips), bananen, ananas, koffie, meloenen, elektronische schakelingen, medische apparatuur, garnalen, watermeloenen en casava, onder andere.

Aan de andere kant, Costa Rica de invoer uit de Europese Unie waren vooral elektronische circuits, ruwe materialen, lampen, machines en transportmiddelen, chemicaliën en aanverwante producten, onder andere.

In het afgelopen decennium, Costa Rica bereikt om haar uitvoer te consolideren tot de Europese Unie in het kader van de SAP-Plus-regeling (SAP Plus), in het bijzonder met agrarische producten, zoals: ananas, meloen, watermeloen, papaja, garnalen, koffie en bloemen en bladeren bladeren.

Op dit moment, Costa Rica is een begunstigde van de SAP-Plus-regeling tot 31 december 2013, volgens Verordening (EG) nr. 732/2008 van de Raad, gewijzigd bij Verordening (EU) nr. 512/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 11 mei 2011. Toch is de handel een deel van de associatieovereenkomst tussen Midden-Amerika en de EU zal naar verwachting worden toegepast door het midden van 2013.