Klimaat van Costa Rica

Algemeen mag men stellen dat Costa Rica twee seizoenen heeft: het droge en het regenseizoen. Het land heeft echter een brede waaier van microklimaten die afhankelijk zijn van de hoogte, regenval, topografie en geografie van de verschillende regio’s.

Het droge seizoen loopt van december tot eind april, en het regenseizoen van begin maart tot eind november. Tijdens het regenseizoen is er een periode van droogte, genaamd “Veranillo de San Juan”, de kleine zomer van de heilige Johannes, meestal vanaf de laatste dagen van juni en de eerste twee weken van juli. Gedurende deze korte periode is het klimaat vergelijkbaar met dat van tijdens het droge seizoen.

Niettegenstaande deze twee seizoenen dient te worden opgemerkt dat aan de Caribische kust (provincie Limon), de maand december de meest  regenachtige is.

Door zijn tropische breedtegraad zijn er geen grote temperatuursverschillen in Costa Rica. In de kustgebieden varieert de temperatuur tussen 26°C en 35°C, terwijl in de Centrale vallei ze varieert tussen 17°C en 27°C. In de hoogste toppen van het land, zoals de Irazu vulkaan en Chirripo, liggen de temeraturen normaal gezien onder de 10°C en een zeldzame keer kunnen ze het vriespunt bereiken

Het weerbericht kan in detail per regio en stad worden opgevraagd op de webpagina van het Nationaal Metereologisch Intstituut.